Tenerife – Canarische eilanden 6/11/2015

Stevige wind en deining van 3 tot 4m was het weerbericht de dag dat we richting Tenerife wilden vertrekken. Zo’n 24 uur zouden we nodig hebben om Santa Cruz – Tenerife te bereiken. Er waren twee dagen wind voorspeld en dan een week geen wind. Joris vond dat we moesten vertrekken. We hadden immers een paar dagen voor anker gelegen (waarbij we ’s nachts behoorlijk hadden liggen rollen) en dus zouden de golven ons deze keer niet zo hard te pakken krijgen als bij de oversteek vanuit Marokko!

We vaarden nog snel een haven binnen op Fuerteventura om te tanken voor de wind zou opsteken. Er bleek geen tankstation te zijn en ook het vullen met bidonnen bleek geen optie te zijn! De pilot (onze zeilgids) had ons op het verkeerde spoor gebracht.
De bbq van de avond ervoor (of was het eerder de bijhorende aperitief) en het rollen van de afgelopen nachten begon zijn tol te eisen. Eigenlijk was ons plan om de avond ervoor in een haven te gaan slapen, te tanken, brood te kopen en dan te vertrekken maar dan hadden we natuurlijk die gezellige bbq gemist! We voelden ons allebei moe en ondertussen was het ook nog beginnen regenen.
We laten tijdens een regenbui, net buiten de haven, ons anker vallen. Ik doe (lees: probeer) een dutje en Joris bakt een fantastisch lekker brood dat in één keer wordt verorberd! Het had wel een brood van de bakker bij ons in het dorp (bakkerij Carl voor de kenners onder jullie) kunnen zijn!
De wind wakkert aan en in de verte zien we ook de golven. De koers zal onaangenaam zijn (of vooral de golven) en de wind net ietsje te veel. We zijn ook te moe om een nacht door te varen. Achteraf horen we op Tenerife van Nederlandse zeilrotten dat het inderdaad een belabberde tocht was geweest. Zelfs zij voelden zich met bepaalde momenten niet echt optimaal door het gewiebel en geschud van de boot. Gelukkig hadden we in de late namiddag beslist om ons vertrek met een dag uit te stellen en gezellig halloweenavond te vieren met de kinderen en vroeg te gaan slapen! Joris gaat nog op pompoenenjacht ( en met succes) en de kinderen knutselen in een mum van tijd keileuke halloweenversiering in elkaar. De volgende dag eten we tijdens het varen zelfs zelfgemaakte ‘pompoenpap’. De soep bleek nogal dik uitgevallen :-).
We hebben goede wind, de golven zijn er nog maar vallen heel goed mee en tegen de middag zien we een heleboel dolfijnen die met de boot komen spelen. Super fijn want het was al een hele poos geleden dat we er nog hadden gezien.
We schieten heel goed op en wanneer het tegen 19 u pikdonker is, zien we in de verte de lichtbundels van Gran Canaria schijnen. Tegen middernacht valt de wind weg en varen we grotendeels op motor verder naar Tenerife.
Na 24 uur varen zijn we er bijna en merk ik plots zwarte vinnen op die er net iets anders uitzien dan degenen die we tot nog toe hadden gezien. Ze blijven in groepjes drijven en af en toe wordt er ook wat water in de lucht verstuifd. Het blijken short-finned pilot whales te zijn. Geweldig en wat een verwelkoming!

Kerstmis komt langzaam maar zeker dichterbij en dus ook onze oversteek!
De meeste boten die hier liggen, hebben hetzelfde doel: de Atlantische oceaan oversteken richting Caraïben (al dan niet met een tussenstop in Kaap Verdië). Dus is iedereen, en ook wij, duchtig bezig met voorbereidingen. Ook tijdens onze eerste echte Nederlands-Belgische steigerborrel (met An en Ivan de Vaguebond en paar Nederlandse boten) gingen de gesprekken vooral over hoe weerberichten binnenhalen, welke supermarkten zijn er in de buurt van de haven en welke leveren op de boot, gemakkelijke gerechten, blikvoer, hoe en waar stockeren, … Als je nog geen zenuwen hebt dan komen die hier wel vanzelf!
Iedereen is ook volop aan het wassen. Het stralende zonnetje zorgt er immers voor dat alles heel snel droog is. Alleen is het aantal waslijnen op zo’n boot wel wat aan de krappe kant, vooral bij het wassen van het beddengoed!
De boot grondig kuisen (langs buiten en binnen), de was doen, de brandstoffilter vervangen, de gasbus laten bijvullen, het toilet repareren, de genua veranderen, de verstaging en allerhande sluitingen controleren, reserve-onderdelen kopen, tanken, menus opstellen, blikken (met kippenballetjes, asperges, …) uittesten, inkopen doen, kerstshopping doen en vooral ook alles doordacht inladen, staan deze week op ons ‘vakantie’programma. Begin volgende week gaan we door naar het zuiden van Tenerife om vervolgens nog enkele dagen in La Gomera te spenderen alvorens ergens midden november richting Kaap Verdië te varen. 750 mijl, een week varen. Ben benieuwd! Een eerste beproeving voor de hele crew!

Mauro wou nog eens graag in de bossen wandelen dus hebben we vandaag een snipperdag genomen. Geen school gedaan en om 9.15u al op stap om een wandeling van 10 km te gaan doen. Eerst zo’n 20 minuten stappen dan een half uur tram en vervolgens nog een goed half uur op de bus maar dan zijn we aan het startpunt van onze wandeling aangekomen. Mauro heeft er echt zin in en amuseert zich kostelijk met het zoeken naar geschikte takken en kleine diertjes. In het bos blijft dit eerder beperkt tot een spin, een duizendpoot en een paar vogeltjes maar eens we op meer open plekken komen zien we de ene hagedis na de andere tegen de rotswand kruipen. Eentje waagt zich zelfs op de felroze t-shirt van Luna maar komt er gelukkig met de schrik vanaf.

Tot zover onze voorlopige kennismaking met Tenerife en het voorbereidingswerk voor onze langere aankomende zeiltochten!

Oh ja, Luna wou graag nog wat liedjes en versjes leren want enkel taal en rekenen vindt ze nogal saai. Juf Ilse van het tweede leerjaar stuurt mij versjes en liedjes door maar degenen die nog leuke teksten, liedjes, namen van zanger(es) of groepen weten, websites weten, … geef gerust door en we zullen aan je denken tijdens onze oversteek 😊!