Nazaré, Portugal 05/09/2015

Póvoa de Varzim is een leuke haven maar we willen snel verder naar het zuiden dus beslissen we richting Lissabon te beginnen varen met een aantal tussenstops langs de Portugese kust.
Tegen 10 uur gooien we de touwen los in Póvoa de Varzim en start onze dag. Afhankelijk van de wind gaan we tot Aveiro of varen we ineens een heel eind verder tot in Nazaré.

De eerste mijlen is er weinig wind en zetten we de motor aan. Al snel komen er een paar vinnen naast de boot zwemmen maar ze blijven niet lang. We konden amper zien of het een dolfijn of een walvis was! We varen voor de wind en slingeren vrij hard, van links naar rechts. Een vrij onaangename koers als je het mij vraagt. Na een goeie 5 uur komt er wat wind op en worden de zeilen eindelijk boven gehaald want we hebben uiteindelijk een zeilboot en geen motorjacht. We gaan goed vooruit ook al blijft de koers zeer wiebelig. Na de kaart en het weer nog eens te hebben bekeken, beslissen we door te gaan tot Nazaré. Joris en de kinderen stemden voor, ik had eigenlijk niet zo veel zin meer in deze wiebelkoers maar ja de meerderheid wint dus we gaan verder. De kinderen lijken niet veel last te hebben van het geslinger van de boot. Ze spelen binnen hondje en theesalon, we krijgen een menukaart te zien waaruit we lekkers kunnen kiezen en worden zo getrakteerd op een ijsje en pannenkoeken. Wat had ik daar nu zin in in plaats van op een wiebelboot te zitten. De wind trekt nog wat aan en we rollen de genua wat op. We halen 6 à 7 knopen en gaan goed vooruit. Tegen een uur of acht leggen we de kinderen op de banken met slingerzeil te slapen. De boot rolt naar alle kanten. Na een paar uur trekt de wind nog harder aan en waait er een stevige wind van zo’n 20 à 25 knopen (5 á 6 beaufort) terwijl de golven de voorspelde 2 à 3 m ruim overstijgen. We krijgen golven van 4 à 5 m onder ons die de boot volledig optillen. Ondertussen is het pikdonker geworden en klieven we tegen 7 à 8 knopen door het water. Met momenten halen we zelfs 9.5 knopen en deze keer zonder hulp van de stroming!

De hele boot wordt door elkaar geschud. De kinderen lijken hier gelukkig weinig last van te ondervinden. Mauro ligt zalig te ronken terwijl de flessen heftig in hun houders bewegen. Luna verkoos om onder de tafel te slapen en rolt af en toe een beetje maar is al snel naar dromenland vertrokken.
Wij daarentegen hebben moeite om te slapen. We reven het groot zeil en ook de genua voor de tweede keer en ik hou nauwgezet de wacht voor vissersboten die niet op de AIS verschijnen terwijl Joris binnen wat rust ‘probeert’ te vinden. Ik ben moe maar wordt wakker gehouden door de boot die omhoog getild wordt en van links naar rechts rolt ( telkens bijna met de gangboord in het water). Ik tel de mijlen af. Wanneer Joris mij aflost van de wacht, leg ik mij even op de bank. Ik hoor het water voorbij stromen en de hele inhoud van onze boot rammelen en schuiven. Door het luik zie ik de mast hevig slingeren en de wolken van links naar rechts dansen. Toch slaag ik er wonder boven wonder in van een klein dutje te doen. De laatste mijlen komen uiteindelijk in zicht en ook de kust en de haven van Nazaré. We zoeken het groene en rode licht die de ingang van de haven markeren.
Na een half uurtje ronddraaien in een overvolle haven vinden we uiteindelijk toch nog een gaatje voor onze schuit en liggen we tegen 5u ’s morgens uiteindelijk in bed! Een trip om niet snel te vergeten!

Ondertussen zijn we al een paar dagen in Nazaré en vernamen we dat dit een echt droomparadijs is voor echte die-hard surfers. Tussen de maand november en januari zijn er hier golven van 100 voet, zo’n 30 meter hoog! Kort en simplistisch voorgesteld gaat het om een immens diepteverschil op korte afstand tussen een onderzeese canyon voor Nazaré en de Continentale plaat (gaande van 50m tot 4900m) die verschillende golfstromen creeërt. Golven uit verschillende richtingen smelten samen waardoor de golfhoogte toeneemt. Een tegenovergestelde stroming heeft ook nog eens een versterkend effect met als resultaat ‘monstergolven’ op de Praia do Norte van Nazaré. Op Youtube zijn er indrukwekkende filmpjes terug te vinden.

Anyway, morgen trekken we verder richting Lissabon. Er wordt weinig wind voorspeld dus het eerste stuk zal waarschijnlijk op motor zijn en daarna zien we wel weer. Voor mij eventjes geen nachtje doorvaren 🙂