Martinique – Dominica – Isles des Saintes – Guadeloupe

Martinique, een Frans eiland waar we naar hebben uitgekeken om onze voorraad bij te vullen maar vooral ook om nog eens lekker te gaan eten. Sint Jacobsschelpen, langoesten, lekkere lokaal gegrilde vis, entrecote, ribbetjes, witloof, … . Het passeerde allemaal de revue en de vingers werden met smaak afgelikt. Telkens opnieuw!
We kregen ook bezoekers over ‘het dek’  waarmee we het eiland rondtoerden. Samen met Attila, Max en Wouter verkenden we verschillende baaien en ook een stukje van het binnenland. Wandelen tot aan de top van de vulkaan was er deze keer niet bij aangezien de steile beklimming en de overheersende wolken om ons heen het zicht belemmerden. Joris ging ook nog eens duiken met de mannen maar ze konden ons geen spannender verhaal brengen dan hetgeen wij met onze snorkel ook al hadden gezien. Geen verborgen geheimen vanuit de Caraïbische zee 😉
Ook opa en oma zijn ons nog eens komen vergezellen tijdens ons exotisch avontuur. Samen met ons brachten ze nog enkele dagen in Martinique door alvorens verder noordwaarts te zeilen. Inderdaad, ze verbleven niet in een chique resort maar op de ‘Sailaway’. Luna heeft haar kajuit een 10-tal dagen met plezier afgestaan. En oma en opa hopten met souplesse het bijbootje in en uit als we voor anker lagen en aan wal gingen.
Op Martinique brachten we een bezoekje aan het schelpenmuseum die een heuse collectie van meer dan 4000 schelpen had. Een lust voor het oog want alle schelpen waren zorgvuldig geëtaleerd met naam en plaats van origine in de meest schitterende uitvoeringen. En er was geen spatje vernis of verf aan te pas gekomen. Sommige schelpen blijken uit zichzelf zo hard te glanzen en behouden deze natuurlijke eigenschap wanneer ze niet in contact komen met direct zonlicht of het schurend effect van zand. Vele exemplaren waren dan ook onmiddellijk uit de diepe zee opgedoken. Luna kon er geen genoeg van krijgen en genoot met volle teugen van deze schatkamer!
Met een tussenstop in Saint Pierre zetten we onze tocht verder richting Dominica (of Dominique voor de lokale bevolking). We kregen goede wind en werden ook nog eens getrakteerd op sperm whales (potvissen) in het noorden van Martinique. Om de dag helemaal goed te maken vingen we ook nog een behoorlijke tonijn waar we bij aankomst in Roseau zowel rauw als gebakken van gesmuld hebben. Zalig rauw gemarineerd en à point gebakken! Heerlijk was het!
Met een taxitour ontdekten we vanuit Roseau de overweldigende natuur van Dominica. We zwommen in een rotsspleet naar een waterval en aten fantastisch lekker creools in een lokaal restaurantje met een mooi zicht over de rivier. Na de lunch genoten we op het strand van lekker bubbelend water op natuurlijke wijze opgewarmd door warmwaterbronnen en snorkelden in een groot champagneglas (Champagne reef) met vele felgekleurde koraalvissen zoals de papegaaivis, de doktersvis, de koffervis, … en natuurlijk ook de schildpadden! Mauro zag er zelfs een mureen vanuit zijn holletje naar hem gluren met zijn mond wijd open gesperd. Een heerlijke dag die we met een partijtje Scrabble afsloten.
En ook de kinderen hebben ondertussen Scrabble ontdekt. Een spelletje waarbij zowel taal als rekenen aan bod komen. Luna gaat voor moeilijke woorden en Mauro wil winnen en houdt de scores nauwgezet in het oog nadat oma een rekenfoutje bleek gemaakt te hebben. Tijdens de zeiltocht naar de volgende ankerbaai, Porthsmouth, begon het te regenen. Maar dat hield de bootmannen niet tegen om ons reeds op enkele mijlen van de baai in ‘Dominique’ te verwelkomen en ons een meerboei of een tour op de rivier trachten te verpatsen (één van de vele plaatsen waar de film Pirates of the Carribean werd opgenomen). Na even te hebben rondgewandeld in de hoofdstraat van Porthsmouth en te hebben gegeten in een lokaal strandrestaurant met veel ‘bootmensen’, duiken we ons bed in. ’s Nachts regent het behoorlijk maar de volgende morgen is het heerlijk weer. We bezoeken Fort Shirley in het Cabrits National Park en zien tijdens onze wandeling veel verschillende hagedissen, leguanen, vogels en zelfs slangen. Zelfs in deze tropische temperaturen laten Jenny en Roeland zich niet kennen en stappen ze mee tot aan het bovenste uitkijkpunt waar we beloond worden met een mooi zicht op Douglas Bay, de baai waar we voor anker liggen en het moeras dat tussenbeide ligt. Een heerlijke maaltijd wacht op ons als we terug beneden zijn. Of toch niet! We beslissen door te varen naar Iles des Saintes (een eilandengroep die bij Guadeloupe hoort) in plaats van nog een nacht in Dominica door te brengen. Dit bleek achteraf een heel goede beslissing te zijn. We hebben goede wind en tegen zonsondergang liggen we voor Bourg des Saintes vast aan een meerboei. Perfect getimed om ’s avonds nog uitgebreid te kunnen gaan eten.
En we worden beloond voor ons geduld. Een Frans restaurant met een geweldige kaart en overheerlijke gerechten. Gerookte vis die smelt in de mond, heerlijke tajine met eend, sappig gegrild vlees, … Alles bleek even lekker te zijn! ’s Avonds kruipen we moe maar voldaan in ons bed. De mooie baai, pittoreske straatjes en Franse keuken kunnen ons wel bekoren dus besluiten we nog een dag te blijven liggen.
Iles des Saintes is klein maar divers. We hebben er heerlijk gesnorkeld maar evengoed fijn gewandeld op zoek naar een strandje dat uiteindelijk net te ver bleek te zijn. In de plaats kregen we een schapen- en leguanenspektakel voorgeschoteld. Het was net voedertijd en de schapen kregen eten. Grote leguanen kwamen uit de mangobomen gekropen om een hapje mee te kunnen pikken. Volgens de eigenaar bleken er wel 50 exemplaren in de grote oude mangobomen verscholen te zitten. Een fantastisch schouwspel!
De regen blijkt meer en meer van de partij te zijn de laatste weken. Met dit verschil dat het in België dan meestal fris is en hier een aangename verfrissing bij 30 graden celsius en meer. De laatste maanden droegen we enkel topjes, shortjes, bikini’s of al eens een kleedje. Het zal een bizar gevoel zijn om weer kleding om onze armen en benen te voelen, laat staan sokken te dragen 😉
Vanuit Iles des Saintes voeren we verder naar Guadeloupe waar we nog eens in een haven (Pointe à Pitre) gingen liggen.

2 thoughts on “Martinique – Dominica – Isles des Saintes – Guadeloupe

  1. Wel Dominique, uw verslag is zo ongelooflijk adequaat, net of we er zelf bij waren . Wat een geluk, nu kennen we ook dat fantastische gevoel de wereldzeeen te bevaren en verkennen.

  2. Lieve vrienden
    Dank zij de mooie verslagen en de leuke foto’s heb ik weer een beetje mee gereisd met jullie. En me ingebeeld hoe hemels prachtig en uniek deze reis is. Ongelooflijk.
    Geniet intens verder van elke dag en elke belevenis.
    Straks begint de overtocht opnieuw. En wensen jullie nu reeds goede en behouden vaart.
    Liefs met zoen, Jenny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Website