Guadeloupe – Antigua – St Barth

Guadeloupe, een ander Frans juweeltje binnen de Caraïben. Het eiland bestaat uit 2 grote delen die totaal verschillend zijn van elkaar. Eén kant met dens regenwoud en dichtbegroeide heuvels en een ander plat stuk met prachtige baaien en stranden!
We bleven eerst nog verschillende dagen in de haven van Point à Pitre liggen. Van hieruit verkenden we het binnenland met de auto en deden we ook nog wat inkopen. Het inslaan voor de grote oversteek moet ook stilletjes aan gebeuren.
We dachten via het kanaal tussen beide delen van Guadeloupe naar boven te varen richting Antigua maar de brug bleek al 3 jaar niet meer te werken dus moeten we helemaal rond. Uiteindelijk bevalt ons dat prima! Zo gaan we nog lekker snorkelen voor Pigeon Island en houden we nog halte in Deshaies waar we de Traumtänzer terug tegen komen. Super leuk! We kletsen bij en de kids vinden het fantastisch om elkaar terug te zien en samen te spelen. Luna vindt het heerlijk bij Lina en wil zelfs niet mee gaan wandelen! Ze blijft liever spelen en snorkelen op de Traumtänzer 🙂
Bij de overtocht van Guadeloupe naar Antigua hebben we relatief weinig wind maar worden we getrakteerd op een heuse pilot whale – sperm whale show! Subliem om te zien. Eerst pilot whales (grienden) en sperm whales (potvissen) samen, dan een potvis dicht bij de boot en nadien een heuse splash show in de verte. Twee potvissen springen in een mooi boogje uit het water en blijven nadien oneindig lang rechtop uit het water springen om zich vervolgens met volle gewicht op hun zij te laten neervallen. Wat een geweldig schouwspel! De kinderen kijken de ogen uit hun lijf en ook mama en papa genoten volop. Nadien tuffen we met weinig wind verder richting Antigua en worden we opgewacht door vrienden die we reeds lange tijd niet meer hebben gezien. De Wet Dream! Tracey en Mark zien ons al van ver aankomen. Luna en Mauro kunnen amper wachten tot we voor anker liggen om over boord te springen en tot aan de Wet Dream te zwemmen. Heel leuk om hen na 6 maanden terug te zien aan de andere kant van de oceaan. We krijgen vele spannende verhalen te horen en er wordt voor ons uitgebreid gekookt! We worden op en top verwend. Zalig!
De Antigua classic race is aan de gang terwijl we daar zijn. Op zondag komen de mooie klassieke zeilschepen, groot en klein, één voor één paraderen in de baai waar we voor anker liggen. Nadien maken we samen met Mark en Tracey via de Desmond trial, een mooie wandeling naar Shirley Heights om vervolgens langs de kustlijn terug naar het strand en de boot af te zakken.
Onze tijd begint in te korten en er zijn nog zo veel eilanden te zien dat we een plan moeten maken voor onze resterende tijd in de Caraïben. We beslissen een aantal eilanden links te laten liggen en ineens van Antigua een nachtje door te zeilen naar St Barth, zo’n 85 mijl. Er wordt de komende week weinig wind voorspeld maar ja, dan maar een stuk op motor. Althans de eerste drie uur want nadien bleken de voorspellingen absoluut niet meer te kloppen. In plaats van geen wind kregen we stevige wind (tot 27 knopen) en onweer. Hevige regen, donder en bliksem kletsten ons rond de oren. En net toen we het gordijn van regen en hevige wind binnenvoeren, kreeg Joris de genua niet meer opgerold. Gelukkig waren er geen echt grote golven maar nat was het in ieder geval wel en ook donker want het was ondertussen al laat geworden. Binnen stopten we een aantal elektronische apparatuur in de oven tegen de blikseminslag. Van 18.30u tot 00.30u voeren we in onweer en toen stopte het eindelijk met regen en ging de wind ook wat liggen. Tegen 4.30u gooiden we ons anker uit in Shell Bay in St Barth, blij dat we er waren en in ons bedje konden kruipen.
De volgende morgen bleken we in een mooi rustig baaitje te liggen waar het mooi was om te snorkelen met een strandje vol schelpen. En we kregen visite. De Lovis kwam dag zeggen. Keileuk, want dat was ook al van in Suriname geleden dat we hen hadden gezien! Gustavia, de hoofdstad van St Barth, blijkt een mondaine haven te zijn met megajachten en vooral chique boutiques. We kunnen heerlijk genieten in ons ankerbaaitje, vlak naast de haven. We bezoeken ook nog een ander deel van het kleine eiland en gaan aan een meerboei in Anse du Colombier van waaruit we een mooie wandeling maken tot Anse des Flamandes. Met zo’n naam kan een baai natuurlijk niet anders dan mooi te zijn 🙂 Een heerlijk zandstrand met bruisende golven en smaakvolle stulpjes! Via de kliffen van de kust wandelden we verder. Deze route, die niet op de kaart stond en dus ook niet echt een wandelpad was, vonden de kinderen tien keer leuker en avontuurlijker dan de heentocht. Ze genoten duidelijk van het klauteren, uitschuiven en zoeken naar het vervolg van de weg. Dit zalige leventje van wandelen snorkelen en zwemmen tot zonsondergang (en zelfs later) zullen ze volgend jaar wel missen, denk ik! En ik ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Website